
In accordance with EU data protection laws, your e-mail address will only be used for the purpose of this newsletter and will not be forwarded to third parties. You can unsubscribe at any time. You can read the privacy policy here.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα QualiChain ως τρίτο συνδεδεμένο μέρος, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Βουλής των Ελλήνων.
Το ελληνικό πιλοτικό πρόγραμμα θα εστιάσει στην αξιοποίηση του αποθετηρίου (μιας ψηφιακής βάσης δεδομένων) εκπαιδευτικών τίτλων και προσόντων του QualiChain για να απλοποιήσει και να βελτιστοποιήσει τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ που σχετίζονται με την επιλογή και πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, με γνώμονα τη διαφύλαξη της αξιοκρατίας, της αμεροληψίας και της διαφάνειας στον κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα της απασχόλησης στη δημόσια διοίκηση.
Ειδικότερα, οι κύριοι στόχοι του ελληνικού πιλοτικού είναι:
Με βάση το σενάριο του πιλότου, ο φορέας έκδοσης (για παράδειγμα ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα) εκδίδει ένα πιστοποιητικό προσόντων (για παράδειγμα έναν επίσημο ακαδημαϊκό τίτλο) για έναν πολίτη. Επιπλέον, ο φορέας έκδοσης, αφού λάβει τη συγκατάθεση του υποψηφίου, «ανεβάζει» το πιστοποιητικό προσόντων στην πλατφόρμα του QualiChain και ενημερώνει τον πολίτη. Ο πολίτης, ως δυνητικός υποψήφιος, εγγράφεται στην πλατφόρμα QualiChain και ορίζει τις προτιμήσεις του για ειδοποίηση αναφορικά με νέες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα. Επομένως, μόλις το ΑΣΕΠ ανακοινώσει τις κενές θέσεις και τα απαιτούμενα προσόντα στο QualiChain, ο πολίτης/υποψήφιος ειδοποιείται για τις νέες θέσεις από την Πλατφόρμα του QualiChain. Επιπλέον, ο υποψήφιος εγγράφεται στο μητρώο του ΑΣΕΠ (εάν δεν έχει ήδη εγγραφεί), συμπληρώνει τα προσόντα, ανεβάζει τη σχετική απόδειξη προσόντων (για παράδειγμα πτυχίο πανεπιστημίου) και υποβάλλει αίτηση για την επιθυμητή θέση εργασίας στο δημόσιο. Το ΑΣΕΠ επιβεβαιώνει την εγκυρότητα των επίσημων προσόντων και ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα του ΑΣΕΠ. Όσον αφορά το προσωπικό με υψηλή ειδίκευση, η διαδικασία περιέχει τρία επιπλέον βήματα:
Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου (ελληνικό πιλοτικό) είναι ο κ. Κωνσταντίνος Σιασιάκος (Σύμβουλος ΑΣΕΠ). Πατήστε εδώ για να δείτε την ομάδα έργου του προγράμματος.